Νέα Μελέτη για την επίδραση της ηλικίας της στείρωσης στη διάρκεια ζωής των Ροτβάιλερ (Rottweiler)

Ενώ όλοι συμφωνούμε για την αξία της στείρωσης στη μείωση των αδεσπότων, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα στειρωμένα Ροτβάιλερ ζούνε λιγότερο από ότι τα μη-στειρωμένα και αυτό επηρεάζεται και από την ηλικία που πραγματοποιήθηκε η στείρωση.

Κύρια Ευρήματα: Ροτβάιλερ (Rottweiler) που στειρώθηκαν πριν από τα 4,5 τους έτη, και ιδιαίτερα πριν από το 1 έτος, ζήσαν λιγότερο σε σύγκριση με τα μη στειρωμένα Ροτβάιλερ.

Συγκεκριμένα, η πρώιμη στείρωση (πριν από το 1 έτος) ενδέχεται να μείωσε τη διάρκεια ζωής κατά 1,5 χρόνο στα αρσενικά και 1 χρόνο στα θηλυκά Ροτβάιλερ. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη στείρωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μακροζωία ατόμων της συγκεκριμένης φυλής.

Λεπτομέρειες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

  • Η μελέτη επικεντρώθηκε σε Ροτβάλιερ (Rottweiler) που ζούνε στην Αυστραλία, και μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε Ροτβάιλερ άλλων χωρών ή σε σκύλους άλλων φυλών.
  • Η μελέτη περιγράφει μια προκατάληψη στην επιλογή στείρωσης, δηλαδή ο λόγος που στειρώθηκαν τα στειρωμένα σκυλιά να ήταν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, το οποίο να επηρεάζει και τη διάρκεια ζωής των σκύλων αυτών.
  • Η στείρωση σκύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 4,5χρόνων δεν επηρέασε τη διάρκεια ζωής των θηλυκών σκύλων, ενώ τα αρσενικά που στειρώθηκαν μετά από 4,5 έτη φάνηκε να έχουν ταχύτερη μείωση στη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα μη στεριωμένα αρσενικά. Και θέτει και ένα θέμα η έρευνα αυτή, συγκεκριμένα για τους αρσενικούς σκύλους Ροτβάιλερ, αν η στείρωση ανεξάρτητα ηλικίας, επηρεάζει τη μακροζωία τους. Επειδή όμως ο αριθμός των σκύλων που στειρώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία από τα 4.5 τους χρόνια ήταν μικρός, οι συγγραφείς τονίζουν πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Συνολική επίδραση της Στείρωσης:

  • Η μελέτη αυτή αμφισβητεί την προηγούμενη υπόθεση ότι η στείρωση αυξάνει πάντα τη διάρκεια ζωής.
  • Επισημαίνει τη σημασία του χρόνου που πραγματοποιείται η στείρωση για τα Ροτβάιλερ.

Πώς προχωράμε:

  • Απαιτείτα περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πλήρως η επίδραση της στείρωσης σε διάφορες ηλικίες και σε διαφορετικές φυλές σκύλων. Για περισσότερες πληροφορίες για την προτεινόμενη ηλικία στείρωσης ανάλογα με τη φυλή ή το μέγεθος του σκύλου, αν μιλάμε για ημίαιμους σκύλους, μπορείτε να δείτε τα τελευταία δεδομένα εδώ: "Σε ποιά Ηλικία να Στειρώσω τον Σκύλο μου";
  • Οι κηδεμόνες να συζητούν με τον κτηνίατρο τους τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα της στείρωσης, λαμβάνοντας υπόψιν τους εξατομικευμένα τον σκύλο τους.
  • Για τους αδέσποτους σκύλους ή σε σκύλους σε καταφύγιο ο περιορισμός των απογόνων είναι το σημαντικότερο στοιχείο και η στείρωση είναι μονόδρομος, ανεξάρτητα ηλικίας, μεγέθους του ζώου κτλ.

 

Βιλιογραφία: Joonè, C.J. and Konovalov, D.A., 2023. The effect of neuter status on longevity in the Rottweiler dog. Scientific Reports13(1), p.17845

 

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 

Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

 

Επικοινωνία: 211-8001111 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr

 

 "Σε ποιά Ηλικία να Στειρώσω τον Σκύλο μου";

brown beagle in bag 7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο:

 Συμπεριφοριολόγος Kτηνίατρος; Δηλαδή;;;