Σε ποιά ηλικία να στειρώσω τον σκύλο μου;

 Ποιά είναι η σωστή ηλικία για τη στείρωση του σκύλου μου;   

 Ενώ τα οφέλη της στείρωσης είναι γνωστά για την υγεία των σκύλων και φυσικά για τον περιορισμό των αδέσποτων, τα τελευταία χρόνια, μετά από μελέτες που έδειξαν πως η ηλικία της στείρωσης σε κάποιες φυλές σκύλων, π.χ. Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Γερμανικό Ποιμενικό μπορεί να επηρεάσει προβλήματα που σχετίζονται με τις αρθρώσεις καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου, έχει ανοίξει ένας διάλογος για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία στείρωσης για κάθε σκύλο. Αν και στις περισσότερες καθαρόαιμες φυλές, σε αυτές που έχουν μελετηθεί τουλάχιστον, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η ηλικία της στείρωσης δεν επηρεάζει τα παραπάνω προβλήματα υγείας, παρόλα αυτά υπάρχουν φυλές στις οποίες η ηλικία της στείρωσης μπορεί να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο.

     Έτσι λοιπόν, πολύ πρόσφατα, μελετήθηκε η συσχέτιση της ηλικίας της στείρωσης με την εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις και συγκεκριμένα, η δυσπλασία του ισχίου, η ρήξη χιαστών, η δυσπλασία του αγκώνα και μορφές καρκίνων όπως το λέμφωμα, το λεμφοσάρκωμα, το αιμαγγιοσάρκωμα, η νεοπλασία των μαστών και συγκεκριμένα στους θηλυκούς σκύλους παθολογικές καταστάσεις όπως η πυομήτρα και η ακράτεια ούρων. Για να μελετηθεί η σχέση των νοσημάτων αυτών με την ηλικία της στείρωσης συλλέχθηκαν στοιχεία για πάνω από 10 χρόνια από το ιστορικό σκύλων που είχαν επισκεφτεί την Κτηνιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Davis). Τα αποτελέσματα για το ποια είναι η προτεινόμενη ηλικία στείρωσης για τις 35 φυλές που μελετήθηκαν μπορείτε να τα δείτε στον πίνακα.

     Τι γίνεται όμως με τους ημίαιμους σκύλους που αποτελούν και την πλειοψηφία; Μπορεί να επηρεάσει η ηλικία που θα στειρωθούν προβλήματα όπως αυτά που μελετήθηκαν για τους καθαρόαιμους σκύλους; Για τους σκύλους που ζυγίζουν λιγότερο από 20 κιλά δε βρέθηκε καμία διαφορά όποτε και αν στειρώθηκαν. Όσον αφορά τις διάφορες μορφές καρκίνου, όσο και να ζύγιζε ο σκύλος δε βρέθηκε καμία διαφορά στην εμφάνιση τους σε όποια ηλικία και αν έγινε η στείρωση. Η μόνη διαφορά που βρέθηκε αφορά τους σκύλους που ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά και στειρώθηκαν νωρίτερα από τον 1 χρόνο της ηλικίας τους. Σε αυτούς τους σκύλους βρέθηκε μια μικρή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων στις αρθρώσεις σε σχέση με τους σκύλους που στειρώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

     Δείτε αναλυτικά τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές για την ηλικία στείρωσης των σκύλων ανάλογα με τη φυλή τους και το μέγεθος τους, όσον αφορά τους ημίαιμους σκύλους:

brown beagle in bag 7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο:

 Συμπεριφοριολόγος Kτηνίατρος; Δηλαδή;;;

 Κυριαρχικός σκύλος: Μύθος ή Πραγματικότητα;