Μουσική μόνο για γάτες! Η γάτα σας, τί γνώμη έχει;

 

Υπάρχει μουσική για γάτες;

Τι έρευνα μπορούν να κάνουν δύο ψυχολόγοι και ένας μουσικοσυνθέτης; Mα τι άλλο από το να μελετήσουν τι μουσική προτιμούν οι γάτες. Οι γάτες λοιπόν, κατέληξαν οι επιστήμονες, ελκύονται περισσότερο από τη μουσική που είναι ειδικά γραμμένη γι’ αυτές σε σχέση με τη μουσική που είναι γραμμένη για ανθρώπους, τη μουσική δηλαδή όπως τη γνωρίζουμε. Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Applied Animal Behaviour Science

 

Πώς όμως οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό;

Αρχικά, έλαβαν υπόψη τους τις ακουστικές ικανότητες της γάτας και τις διαφορές της με τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, οι γάτες ακούν ήχους πολύ υψηλότερης συχνότητας από τους ανθρώπους (πως αλλιώς θα εντόπιζαν άλλωστε τα ποντίκια αν δεν άκουγαν τους υπερήχους που αυτά δημιουργούν).

Έπειτα, εντόπισαν ποιές ηχητικές συχνότητες χρησιμοποιούν οι γάτες για να νιαουρίσουν εκνευρισμένες ή φοβισμένες, με σκοπό να αποφύγουν τη χρήση των συχνοτήτων αυτών και να κάνουν τη μουσική όσο πιο ευχάριστη γίνεται για τις γάτες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν το ρυθμό που οι γάτες γουργουρίζουν και το ρυθμό με τον οποίο τα μωρά γατάκια θηλάζουν τη μητέρα τους για δύο διαφορετικά μουσικά κομμάτια. Χρησιμοποίησαν συχνότητα μίας οκτάβας παραπάνω (διπλάσιας συχνότητας) από την ανώτερη συχνότητα από την οποία νιαουρίζουν οι γάτες, έτσι ώστε η μουσική να μη θυμίζει νιαούρισμα, αλλά να αποτελεί πραγματικά ένα μουσικό κομμάτι.

Στη συνέχεια, έπαιξαν στις γάτες δύο κομμάτια κλασσικής μουσικής εναλλάξ με τα κομμάτια που γράφτηκαν ειδικά για τις γάτες και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Παρατήρησαν λοιπόν πως οι γάτες ενδιαφέρθηκαν πολύ περισσότερο για τη μουσική που γράφτηκε γι’ αυτές και κατέληξαν οι ερευνητές πως οι γάτες, όπως και ο άνθρωπος προτιμούν να δέχονται ερεθίσματα που ταιριάζουν στη φύση του.

 

Nα μήν αφήνω δηλαδή το ραδιόφωνο ανοιχτό για τη γάτα μου όταν φεύγω απο το σπίτι;

Αφήνοντας λοιπόν το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ανοιχτή όταν φεύγουμε από το σπίτι, δε σημαίνει πάντα πως οι γάτες μας το εκτιμούν, διότι από ότι φαίνεται προτιμούν τη δικιά τους μουσική. Σκεφτείτε πόσα πολλά άλλα πράγματα, σημαντικά ή ασήμαντα, μπορεί να κάνουμε που για τα ζωάκια μας ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστα όσο νομίζουμε. Γι’ αυτό πάντα προσπαθούμε να καταλάβουμε, να σκεφτούμε, να ενημερωθούμε, για το τι θέλουν τα ζωάκια μας όχι με βάση των δικών μας επιθυμιών, αλλά με βάση των δικών τους.

 

Mπορεί και η γάτα μου να προτιμά τη μουσική για γάτες που συνέθεσαν οι ερευνητές;

Αν θέλετε να ρωτήσετε τη γάτα σας τι γνώμη έχει για το άρθρο αυτό μπορείτε να τη βάλετε να ακούσει τα μουσικά κομμάτια της έρευνας και να δείτε τις αντιδράσεις της. 

  • To κομμάτι Cozmo's air είναι βασισμένο στο ρυθμό του γουργουρητού της γάτας, πατήστε εδώ για το Cozmo's air.
  • Το Rusty’s Ballad αντίστοιχα βασίζεται στο ρυθμό που θηλάζουν τα γατάκια τη μαμά τους, πατήστε εδώ για να ακούσετε το Rusty’s Ballad. 

 

Επιμέλεια Άρθρου:

 

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 

DVM, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

  

Επικοινωνία: 211-8001111/6944714490 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr

 

Περισσότερα:

 Προβλήματα συμπεριφοράς στη γάτα 

               Τα πάντα για τις γάτες! 6 & 7 Φεβρουαρίου στο Μαρούσι