Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

 

"Θέλω ένα κουτάβι!" "Να υιοθετήσουμε μια γάτα, μαμά;"

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για να πάρουν στο σπίτι ένα ζώο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα και ειδικά με εκείνα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν, όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Οι έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά η συμβίωση με έναν τετράποδο φίλο, όπως μειωμένο άγχος, περισσότερη άσκηση και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και θετική επίδραση στη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, στην ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθησή του. Είναι όμως όλοι έτοιμοι να πάρουν ένα ζώο; Παρακάτω μερικές σκέψεις για το θέμα:

Δεν αρκεί η επιθυμία των παιδιών

Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη φροντίδα ενός ζώου θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον νέο τους ρόλο. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθουν. Βάζοντας έναν σκύλο ή μια γάτα στην οικογένειά απαιτεί σχεδόν την ίδια σχεδόν προσοχή, τουλάχιστον στην αρχή, με ένα παιδί. Αν οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο, τα χρήματα ή τη θέληση να γίνει ο σκύλος ή η γάτα μέλος της οικογένειας για όλη του τη ζωή, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να τον αποκτήσουν. Η εγκατάλειψη ή η επιστροφή ενός ζώου στο καταφύγιο δημιουργεί άγχος στο ζώο, καθώς και το καταδικάζει μιας και χάνει πολύτιμες ευκαιρίες για να υιοθετηθεί από άλλες οικογένειες. Ταυτόχρονα, το να επιστρέψει το παιδί από το σχολείο και να μη βρει το σκύλο ή τη γάτα του στο σπίτι, αναστατώνει το παιδί, δημιουργώντας τους παράλληλα ένα πολύ κακό πρότυπο όσον αφορά την υπευθυνότητα, τη δέσμευση και την ενσυναίσθηση.

Κατοικίδια των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια πολύ δημοφιλής εποχή που συχνά οι γονείς εκπλήσσουν τα παιδιά τους με ένα κατοικίδιο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι γιορτές δεν είναι καθόλου κατάλληλη περίοδος για να βάλουμε στη ζωή μας ένα νέο ζώο. Τα Χριστούγεννα συνήθως απαιτούν οικογενειακές συγκεντρώσεις, κόσμο στο σπίτι, ταξίδια και κατά συνέπεια λίγο χρόνο από μεριάς μας για να βοηθήσουμε να προσαρμοστεί το ζώο στο καινούργιο του περιβάλλον και να εξοικειωθούν τα μέλη της οικογένειας με τη νέα πραγματικότητα. Πολλές φορές δυστυχώς, τα ζώα που παίρνουν πολλοί τα Χριστούγεννα, ακόμη και ζώα που αγοράζονται αρκετές εκατοντάδες ευρώ, βρίσκονται εγκαταλειμμένα το δρόμο αμέσως μετά τις γιορτές.  

Ένα ζώο απαιτεί χρόνο, χώρο και χρήματα

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι, εκτός από την τρυφερότητα και την αγάπη που θα μας χαρίσει έχει και πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Εκτός από την κατάλληλη τροφή, το χώρο του και την κτηνιατρική περίθαλψη που θα του προσφέρουμε, ένα ζώο χρειάζεται ποιοτικό χρόνο και παιχνίδι με την οικογένεια, κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης και τη δυνατότητα να εκφράζει φυσιολογικές συμπεριφορές ανάλογα με το είδος του, π.χ. βόλτες για έναν σκύλο. Επίσης, όπως ένα παιδί, έτσι και ένα ζώο μπορεί να κάνει λάθη. Χρειάζεται να έχουμε υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση πολλές φορές ώστε να το κατευθύνουμε σωστά. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ 7 χρήσιμες συμβουλές αν μόλις έχετε αποκτήσει σκύλο.

Για να είμαστε ασφαλείς

Ενώ τα παιδιά και τα ζώα γενικά απολαμβάνουν να παίζουν μαζί, μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να προληφθούν με την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα. Τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν να αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια με ασφαλή τρόπο έτσι ώστε να μη βγάλουν το ζώο εκτός εαυτού, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς να επαγρυπνούν ώστε η αλληλεπίδραση αυτή να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, τόσο για το παιδί όσο και για το ζώο.

 

Ό, τι και να αποφασίσετε

Σκεφτείτε σοβαρά και ενημερωθείτε. Αν αποφασίσετε πως ένας σκύλος ή μια γάτα  είναι για εσάς ψάξτε προσεκτικά από που θα τον αποκτήσετε. Τα κουτάβια και τα γατάκια που βλέπετε στα pet shop προέρχονται από "εργοστάσια κουταβιών και γατώ" (puppy και kitten mills). Υιοθετήστε από μια φιλοζωική ή επισκεφτείτε για την απόκτηση του σκύλου ή της γάτας σας έναν υπεύθυνο εκτροφέα. Η τελική απόφαση είναι δική σας. Θυμηθείτε επίσης να εκπαιδεύστε το σκύλο σας από μικρό  ώστε να μπορέσει να συμβιώσει αρμονικά στο ανθρώπινο περιβάλλον και να συμβιώσετε ευτυχισμένοι χωρίς προβλήματα ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για εκείνον.

 

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 

Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

Επισημονικά Υπεύθυνος : Ελληνικού Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Συμπεριφοράς Σκύλου & Γάτας 

  

Επικοινωνία: 211-8001111 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

brown beagle in bag 7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο:

closeup photo of yellow Labrador retriever puppy Διάλεξε το σκύλο ή τη γάτα που σου ταιριάζει