Πόσο επηρεάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους είναι γνωστό σε όσους έχουν σκύλο. Πλέον, νέες μελέτες μας επιβεβαιώνουν, ότι συχνά ο κηδεμόνας με τον σκύλο του εμφανίζουν κοινά στοιχεία στην προσωπικότητα και στη συμπεριφορά τους!

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One έδειξε ότι οι κηδεμόνες που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους αγχώδεις ή συναισθηματικά ασταθείς πιθανόν να έχουν σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα ή/και άγχος αποχωρισμού. Ενώ, για παράδειγμα σκύλοι με κηδεμόνες αισιόδοξους και ήρεμους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα τουαλέτας μέσα στο σπίτι.

Επίσης, με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς ενός σκύλου συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που επιλέγει ο κηδεμόνας του να τον εκπαιδεύσει. Στους σκύλους που χρησιμοποιήθηκαν πνίχτες ή ηλεκτρικά κολάρα παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά νευρικότητας, επιθετικής συμπεριφοράς και άγχος αποχωρισμού.

Προσοχή, λοιπόν, πως συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας, γιατί εκτός από τα αμέτρητα θετικά που προσφέρουμε στη ζωή του, μπορούμε άθελα μας να τον επηρεάζουμε και αρνητικά!

 

Βιβλιογραφία: Dodman, N.H., Brown, D.C. and Serpell, J.A., 2018. Associations between owner personality and psychological status and the prevalence of canine behavior problems. PloS one, 13(2), p.e0192846.

 

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 

Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

Επισημονικά Υπεύθυνος : Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου & Γάτας 

  

Επικοινωνία: 211-8001111 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

 Συμπεριφοριολόγος Kτηνίατρος; Δηλαδή;;;

 Κυριαρχικός σκύλος: Μύθος ή Πραγματικότητα;